Цитата: Сергей В. от 28.06.2022 19:40:26Тортура это украинское слово? Не смешите мои тапки - пытка это английское torture. А по-украински это катування.
Смешить никого не имею желания… К моему удивлению онлайновый переводчик google тоже считает пытки тортурами.. Ну и ссылка на укрословарь, исключительно справедливости ради:
Словник української мовиАкадемічний тлумачний словник (1970—1980)
Тлумачення, значення слова «
Тортури»:
ТОРТУ́РИ, ур,
мн.1. Фізичне насильство, катування під час допиту обвинуваченого, щоб домогтися від нього зізнання. Мій батько вмер за вас,.. умер за всіх у муках, у тортурах (Метлинський і Костомаров, Тв., 1906, 165); [Тур:] Я не боюсь вогню і тортур, я з радістю прийму в пекельних муках смерть, коли хоч трохи допоможу батьківщині (Олександр Корнійчук, I, 1955, 243); Учитель зазнав страшних мук.., але ніщо, ніякі фашистські тортури не могли вирвати зізнання (Дмитро Бедзик, Плем'я.., 1958, 38).
♦
Брати (взяти) на тортури,
заст. — катувати. [Диякон:] Щось довго не приводять їх назад. [Фортунат:] Либонь їх знову на тортури взято (Леся Українка, II, 1951, 424).
2. Сильне моральне страждання, муки. [Парвус:] Геть, сатано-спокуснику! Геть, кате! Се ти прийшов тортури завдавати стражденним душам! Ти призвести хочеш до зради нас! (Леся Українка, II, 1951, 476); Ота розмова, що відбувалася під час сніданку, була для Івана суцільними тортурами (Олесь Гончар, Південь, 1951, 137).
Словник української мови: в 11 томах. — Том 10, 1979. — Стор. 209.