Болгарский Перец
369,536 1,079

gm67 ( Слушатель )
10 апр 2011 23:35:13

Тред №315643

новая дискуссия Дискуссия  303

А болгарьи тут многоПодмигивающий
Ребята,не все так просто...Болгарский народ-ето не нечто единное-ето множество разньих интересов,разньих политические,културние и ценностние ориентации...Политическая верхушка уже 20 лет преследует единственно свой олигархический  финансовий интерес,и он никак не соответсвует интересса широких народних масс.Поетому и такая двойственность-государсво хочет идти на запад,а народ-как то не хочет.Такие люди как bolgaroid (а он молодой мальчик,думаю я ) создают свой мироглед сейчас,под воздействием официальной пропагандой.ВСЕ СМИ у нас с про-американской и анти-русской насочености.
А если посмотреть что дала Россия и что дал нам Запад-я вставлю тут мой пост с другого форума,на болгарский.Все ето
сделали ВМЕСТЕ с России !
-------------------------------------------------------------------------------------------
Историята винаги се пише от победителите.Преди 20 г.у нас победи капитализмът и демокрацията от американски тип и много неща умишлено бяха забравени или се крият.

България имаше ПРОМИШЛЕНОСТ.Произвеждахме почти всичко-от велосипеди до автобуси и кораби.Стругове с ЦПУ.Промишлени роботи.Виждал съм преди 25 г.напълно автоматизирани цехове /ГАПС/-нещо модерно и сега,а тогава-уникално.

България имаше ЕЛЕКТРОНИКА.Най добрата в Източна Европа.Когато в Китай още се учеха да държат поялника,ние имахме собствена елемнтна база(резистори,транзистори ,процесори и т.н.) и правехме доста неща-от ръчни часовници до пром.електроника и мини и микро компютри (за 25 годишните-да български РС!)Доста от технологиите бяха крадени,но да откраднеш и възпроизведеш висша технология също си е за уважение.

България имаше СЕЛСКО СТОПАНСТВО.То изхранваше не само страната,но и работеше за износ.Да,краставиците и доматите не винаги бяха с правилна форма,но имаха вкус.На краставици и домати.

България имаше ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ.Качествени дрехи и обувки.Не помня да съм сменял обувките,защото са скъсани-само когато излязат по модерни.

България имаше АРМИЯ.Голяма и добре въоражена,съобразно времето си и вероятния противник.Освен интересите на съюзниците си тя защитаваше и НАЦИОНАЛНИТЕ интереси.

България имаше КУЛТУРА.Българска,а не англоезична естрада.Българска,а не ориенталска народна музика.Световно известни оперни певци и народни състави.Прекрасни филми,които и днес се гледат.

България имаше СПОРТ.Винаги беше в първата десятка на олимпиадите,а в 3-4 дисциплини -между най-добрите.

България имаше ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.Лесно достъпно и всеобхватно.И дори да не беше най-доброто в света,все пак НЕ бяхме между първите по инсулти,инфаркти,рак и лудост, като сега.Детката смърност беше много по-малка,а средната продължителност на живота-с 10 г.по-голяма.

България имаше ОБРАЗОВАНИЕ.Практически нямаше неграмотен човек,а в много области имахме специалисти от световно ниво.Тоталната деградация на професионализма сега ще нанесе огромна вреда в бъдеще,където се очертава трагична картина:огромна маса неграмотни или средно образовани общи работници,шофьори и прислуга.Няма да е далече денят,когато ще се наложи да си внасяме инженери,лекари,архитекти.. .

България имаше ЦЕННОСТНА СИСТЕМА.Модел за подражание за децата и младежите не беше безскрупулния,нахален измамник и крадец.Не се налалагаше безкрайното забавление като смисъл и цел в живота.

Е,сега имаме СВОБОДА.

Поне така казват новите ни Господари отвъд океана...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.investor.…ost1014933

Уважаемьй Ratibor,если считаете неохбходимо, переведите по русски,или оставте только ссьилку,если что то не так...
Отредактировано: gm67 - 10 апр 2011 23:53:13
  • +1.59 / 9
  • АУ
ОТВЕТЫ (3)

aleksandr2011 ( Слушатель )
11 апр 2011 11:54:01

Переводить не обязательно. В общих чертах Ваш пост понятен.
Интересная развернулась дискуссия за два дня.
Не было возможности зайти и принять участие, хотя хотел написать пост по поводу оккупации, но Вы по сути на всё ответили, могу лишь спросить «А что такое оккупация?».
Не претендуя на статус экспертного мнения, т.к. не знаю историю Болгарии настолько, что бы спорить по историческим фактам (к своему стыду могу сказать, что и историю России то знаю не достаточно, но учитывая объем этой самой истории и то, что даже историки часто разнятся в оценках и трактовках, не считаю это (недостаточное знание) таким уж серьезным пробелом, все же это требует очень серьезного и углубленного изучения, либо уж общие знания).
Меня всегда «забавляли» подобные оценки от поляков, болгар, румын, венгров и т.д. и т.п. (ничего личного, имеется  ввиду высказывания, как отдельных личностей, так и СМИ). Офигенная оккупация, когда страна имеет своё правительство (ДА, конечно, частично подконтрольное…но чем ТО правительство отличается от других, бывших и нынешних?..небольшая страна, всегда вынуждена оглядываться по сторонам), свои законы, полноценную границу, свою экономику (пусть и интегрированную частично, но без этого никуда). Свободы в Болгарии, как мне кажется, было достаточно (это отдельная тема и я не считаю, что СВОБОДА это когда можно ВСЁ). Это в добавление к Вашим пунктам, если я их правильно понял.
9 Мая – день оккупации – охренеть…если уж оккупация неизбежна, то лучшей оккупации и не придумаешь, даже избавление от такой оккупации может быть более болезненным, для страны, чем сама оккупация.
Спросите об оккупации иракцев (Афган все же на полноценную оккупацию не тянет, там вообще бардак).
  • +0.85 / 4
  • АУ

gm67 ( Слушатель )
11 апр 2011 12:05:24

А Вьи подождите перевода ,ето о свободе в конце поста-очень ироничноУлыбающийся
Для меня сейчась у нас нет свободьй-есть безнаказаность.А и свобода,демокрация,равенство и т.н.-пустье слова,когда нет хлеба.Вспомните пирамида МаслоуУлыбающийся
  • +0.91 / 4
  • АУ

Ратибор ( Слушатель )
11 апр 2011 12:22:51

Вот именно, это пустые слова. Вообще пустые - таких реалий, или скажем так - стандартов таких понятий не существует в принципе. Особенно в смысле фетиша, коим любит размахивать Запад.
  • +0.81 / 4
  • АУ