Цитата: Adam-n от 09.02.2013 22:06:16
Panie Michale, znamy się ze spotkania w firmie Atlas , jak chcieliśmy uzyskać dotacje na renowacje cmentarza w Gadce Starej. Nic wtedy nie wyszło bo urzędnik z Urzędu Woj. chciał gotówkę a Atlas chciał dać materiały budowlane. Wielka szkoda , i też moja wina że jakos straciłem zapał na tą inicjatywe.
Warto odzyskać zapał. Jest pomysł na budowę NOWEGO symbolicznego cmentarza z i wojny. Mam listy nazwisk żołnierzy rosyjskich poległych pod Łodzią - 700, wśród nich Polacy oczywiście. Będą rozmowy z miastem - na stulecie wybuchu wojny można by postawić ok. tysiąca krzyży z nazwiskami. Byłby to i symboliczny pomnik poległych, i echo na cały kontynent. Jakiś kawałek ziemi powinien się znaleźć (miasto), pozostaje kwestia betonu i robocizny. tu sponsor by się przydał. Zapraszam na Piłsudskiego 8, VI p., pok. 611.
Для русских форумчан - обсуждаем тему НОВОГО символического кладбища русских солдат павших в Первую мировую. У нас есть кладбища с безымянными крестами. а у меня 700 фамилий павших - без могил и крестов. Думаем создать такое кладбище-памятник.